duminică, 8 iulie 2007

Ce este JavaScript?

JavaScript este un limbaj de scripting dezvoltat la origine de Netscape, permitand scrierea de secvente de program care se executa la aparitia unui eveniment utilizator. Vom prezenta in continuare fundamentele JavaScript si, mult mai important, modalitati de valorificare si integrare in propriile pagini web a tehnologiei JavaScript.

JavaScript nu este Java!

Trebuie sa facem distinctie intre limbajul de programare Java si limbajul de scripting JavaScript. Spre deosebire de JavaScript, Java este un limbaj de progrmare considerat "de nivel inalt" (foarte aproapiat de gandirea utilizatorului si nu de arhitectura calculatorului) care permite scrierea de aplicatii de aproape orice tip si grad de complexitate. Consideram ca pentru moment nu trebuie sa enumeram diferentele, trebuie doar sa retinem faptul ca JavaScript nu este Java. Pentru mai multe informatii privind limbajele Java si JavaScript va recomandam lucrarea "Java, JavaScript - Profesional" oferita de site-ul nostru in cadrul pachetului de carti electronice generic intitulat "Internetul pentru Afaceri".

Rularea programelor JavaScript

De ce avem nevoie pentru a rula scripturi concepute in limbajul JavaScript? Avem in primul rand nevoie de un browser care suporta JavaScript - de exemplu Netscape Navigator (incepand cu versiunea 2.0) sau Microsoft Internet Explorer (Ms. I.E. - incepand cu versiunea 3.0). De vreme ce aceste browsere sunt extrem de raspandite, multi utilizatori (peste 90%) au posibilitatea de a rula fara probleme programele JavaScript. Pentru a utiliza in paginile proprii evenimente tratabile prin JavaScript avem bineinteles nevoie si de cunosterea - cel putin la nivel mediu - atat a limbajului HTML, cat si a limbajului de scripting JavaScript.

Inserarea JavaScript in documentele HTML

Codul JavaScript poate fi introdus direct in pagina HTML. Pentru a vedea cum functioneaza JavaScript, haideti sa ne aruncam privirile peste un exemplu simplu:

Pagina HTML cu JavaScript




Acesta este un document HTML continand JavaScript.







Din nou text si cod HTML.





La prima vedere acesta bucata de cod arata ca un fisier HTML normal. Singura noutate o constituie blocul :



Acesta este JavaScript-ul nostru! Pentru a observa modul de functionare a scriptului vom salva codul HTML de mai sus ca si fisier normal HTML lansand pagina HTML astfel salvata in browserul nostru cu suport JavaScript. Daca browserul suporta JavaScript vom vedea 3 linii:

Acesta este un document HTML continand JavaScript.
Acesta este JavaScript!
Din nou text si cod HTML.

Este adevarat ca acest script extrem de simplist nu este unul folositor - acelasi rezultat il puteam obtine uzand de cod HTML mult mai simplu. Am dorit numai sa exemplificam utilizarea tagului este interpretat drept cod JavaScript. Putem observa folosirea document.write() - una dintre cele mai importante comenzi in programarea JavaScript. "Document.write()" este o rutina JavaScript folosita pentru a scrie text, imagini, etc... intr-un document (in acest caz in documentul HTML curent). Asadar, micul nostru program JavaScript scrie textul "Acesta este JavaScript!" in documentul HTML in care a fost inserat.

Niciun comentariu: