vineri, 6 iulie 2007

Ce este un Mall?

Prin "mall" se intelege un mare centru de cumparaturi (shopping center), intr-o singura cladire sau un complex de cladiri, cu facilitati pentru vizitatori privind trecerea usoara de la un magazin la altul, cu posibilitati de agrement in interior si cu acces usor din principalele cai rutiere.
In America de Nord, prin "shopping mall" (sau simplu "mall") se intelege o mare structura inchisa, destinata vanzarii marfurilor cu amanuntul iar prin termenul de "shopping center" se intelege un mare complex de vanzare prin magazine in aer liber.
In Australia si Marea Britanie, aceste structuri sunt cunoscute ca "shopping centres" sau "shopping arcades" si nu sunt referite ca "shopping malls".

Istoric

Oxford Covered Market (Piata Acoperita din Oxford) a fost deschis la 1 noiembrie 1774 si continua sa functioneze si astazi.
Un exemplu de shopping mall de la mijlocul secolului 19 este Pasajul din St. Petersburg.
La mijlocul secolului 20, odata cu dezvoltarea "culturii automobilului" in Statele Unite, s-a impus un nou concept de shopping center, datorat arhitectului Victor Gruen, noua generatie numita "mall" incluzand mari complexe comerciale in Seattle (1950), Detroit (1954), Edina (1956). In Anglia, Chrisp Street Market a fost primul complex cu o vasta arie pietonala, dar si cu drumuri pana in fata magazinelor.
Actualmente, exista in lume mall-uri foarte mari, numite uneori "megamall", unul dintre acestea fiind Golden Resources Shopping Mall din Beijing, deschis in octombrie 2004, cu o suprafata de 600.000 m.p. Cel mai mare mall din lume a fost terminat in anul 2006, cu o suprafata de 929.000 m.p. ( Mall of Arabia din Dubai ).

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu stiam de definitia mallului...baii DjDan esti tare...ma intreb de unde stii tu atatea?..oricum poate ma inveti si pe mine cu planetariile