sâmbătă, 7 iulie 2007

Tren

Un tren consistă din mai multe vehicule pe şine conectate între ele, capabile să transporte marfă sau călători pe o rută prestabilită. Calea pe care merg poate fi o şină convenţională, dar poate fi şi monorail sau maglev.

Propulsia este de obicei realizată de o locomotivă.
LOCOMOTIVA:
Locomotivă (lat.: loco motivus = mobil) este o maşină de tracţiune, care împreună cu garnitura de vagoane formează trenul, şi care transformă energia aburilor, electrică sau produsă prin arderea carburanţilor (diesel) într-o mişcare de rotaţie transmisă roţilor.
Locomotive cu aburi:
Are ca sursă de energie primară arderea lemnului, cărbunilor, ulterior motorină, sau benzină acestea din urmă fiind locomotive care au realizat viteze mari.
Combustibulul necesar era situat în spatele locomotivei în tender, apa necesară era într-un cazan care era completat după necesitate în gări.
Locomotiva cu aburi a fost una ditre principalele mijloace de transport, până în anul 1960 în SUA şi Elveţia, 1977 Germania de vest, 1988 Germania Democrată când a fost scoasă din funcţiune ultima locomotivă cu aburi. In prezent locomotiva cu aburi funcţionează încă în unele ţări din Asia şi Africa, în Europa fiind folosită numai în scopuri turistice.

Niciun comentariu: