sâmbătă, 7 iulie 2007

USB

USB - Bus-ul serial universal (Universal serial bus) este un ansamblu de magistrală şi tip de conector utilizat pentru transmiterea de date. USB este folosit în general pentru conectarea unor periferice la un calculator sau pentru interconectarea a două dispozitive electronice.

Există două feluri de a trimite informaţii printr-un cablu sau chiar de la aplicaţie la aplicaţie: serial şi paralel - serial înseamnă bit cu bit pe un singur canal de comunicaţie şi paralel înseamnă tot bit cu bit dar in paralel pe mai multe canale de comunicaţie.

Magistrala USB reprezintă soluţia oferită comunicaţiilor seriale de noua generaţie de calculatoare PC. Este o interfaţă serială rapidă, bidirecţională, ieftină şi uşor de folosit. USB a fost creată ca un standard industrial, o extensie a arhitecturii PC orientată spre armonizarea cu standardele de comunicaţie din telefonie, ceea ce este numit CTI (Computer Telephony Integration). Acest aspect este considerat fundamental din punct de vedere al aplicaţiilor generaţiei următoare.

Avantajele acestei soluţii faţă de bătrâna interfaţă serială RS-232 transformată sunt:

rata de transfer - poate atinge 12 Mbps faţă de 115 000 bps;
conectează pâna la 127 de dispozitive la PC, (ceea ce înseamnă că operează ca o magistrală) faţă de numai 2 dispozitive;
uşor de utilizat de către utilizatorul final (end user) - adăugarea/eliminarea de dispozitive în/din sistem este foarte comodă;
are un protocol flexibil;
este o soluţie ieftină de interconectare.
USB este o magistrală pe cablu care permite schimb de date între un calculator gazdă şi o gamă largă de periferice accesibile simultan. Magistrala permite ca perifericul să fie ataşat, configurat, folosit şi deconectat în timp ce gazda şi celelalte periferice operează. USB a fost proiectată în primul rând pentru utilizatorii care nu doresc să intre în detalii de instalare hardware, astfel sistemul complicat de cablare a fost înlocuit cu un control software. Toate problemele presupuse de interconectarea mai multor dispozitive cu performanţe şi rate de transfer diferite sunt tratate prin software. Magistrala USB defineşte trei categorii de dispozitive fizice:

gazda USB (USB Host)
funcţii USB (USB function)
distribuitoare USB (USB Hub)
Acestea sunt interconectate într-o topologie specifică de tip stea multiplă.

Niciun comentariu: