vineri, 6 iulie 2007

Windows Vista

Windows Vista este ultima versiune a sistemului de operare Microsoft Windows, proiectată de către corporaţia Microsoft. Înainte de anunţul sub acest nume de la data de 22 iulie 2005, Vista a fost cunoscut sub numele de cod Longhorn, după Salonul Longhorn, un bar cunoscut din oraşul Whistler din provincia canadiană Columbia Britanică. Data lansării versiunii Windows Vista este noiembrie 2006 pentru variantele destinate firmelor comerciale, şi ianuarie 2007 pentru variantele destinate utlizatorilor obişnuiţi. Aceste date de lansare vin după mai mult de cinci ani de la data lansării lui Windows XP, sistem de operare Windows disponibil pe scară largă.

Windows Vista are sute de proprietăţi şi capacităţi noi, cum ar fi o interfaţă grafică modernă şi un stil vizual nou numit Aero, tehnologia de căutare îmbunătăţită, noi unelte multimedia, precum şi sub-sistemele complet remodelate de reţea, audio, imprimare şi afişare (display) [necesită citare]. Vista va îmbunătăţi comunicarea dintre maşini pe o reţea casnică folosind tehnologia peer-to-peer, şi va facilita folosirea în comun a fişierelor, parolelor, şi mediilor digitale între diverse computere şi dispozitive [necesită citare]. Pentru proiectanţii de software, Vista pune de asemenea la dispoziţie versiunea 3.0 a sistemului de proiectare numit .NET Framework.

Windows Vista este comercializat în 35 de versiuni lingvistice, între care şi una în limba română. Noi în Windows Vista sunt şi două structuri pentru tastatură, Română (Legacy) şi Română (Standard), care conţin caracterele ș şi ț cu virgulă în loc de vechiul standard Windows cu sedilă (ş şi ţ). Acestea se adaugă versiunii consacrate care a fost redenumită Română (Legacy), dar în care nu s-a operat această schimbare. [1][2]

Produsul a fost lansat în România la 1 februarie 2007 de către co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, în cadrul ceremoniei de deschidere a Centrului Global de Suport Tehnic de la Bucureşti. Iniţial disponibil doar în versiunea engleză, varianta în română a ieşit pe piaţă la 20 iunie 2007 şi este disponibilă spre vânzare în toate edițiile şi pe toate canalele de vânzare, în România şi Republica Moldova. Pentru Republica Moldova este disponibilă spre vânzare şi ediţia Starter în limba română, un produs destinat pieţelor în curs de dezvoltare.[3] Cu aceeaşi ocazie a vizitei lui Gates, au fost lansate pe piaţa din România şi sistemul Microsoft Office System 2007 (disponibil în română [4]) şi serverul de comunicaţie Exchange Server 2007 (parţial localizat [5]).

Preţuri
Preţurile practicate în Moldova variază de la 176,25 de dolari americani pentru versiunea Home Basic la 348,75 dolari pentru versiunea Ultimate şi, respectiv, $91,25-$230 pentru versiunile de actualizare. Preţurile sunt valabile pentru versiunile în română. Versiunile complete în limba rusă sunt mai ieftine, cu toate că situaţia este inversă pentru versiunile de upgrade.[6] În această privinţă, presa de la Chişinău şi-a exprimat îngrijorarea privind rusificarea în mediile electronice.[7] Potrivit unui distribuitor al produselor Microsoft în Republica Moldova, diferenţa de preţuri este dictată de de preţul de import al produselor:

Niciun comentariu: